Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gündelik olarak şehir içi ulaşımda veya şehirler arası ulaşımda daha konforlu ve özel bir yolculuk yapısı elde etmek için otomobil herkes tarafından tercih edilmektedir. Ancak araç alırken herkesin bütçe, kullanıcı sayısı, fizik ihtiyaçlar ve kullanım miktarı gibi noktalara göre dikkat etmesi gereken birçok ayrıntı yer almaktadır. Hatta bu ayrıntılar ister sıfır araç alırken ister ikinci el araç alırken ayrı ayrı da belirlenebilir.

Özellikle son yıllarda otomotiv sektörü çok hızlı bir şekilde gelişirken, birçok farklı model ve marka araç ortaya çıkıyor. Hatta noter masrafları ve vergiler gibi birçok farklı noktaya bakıldığında da bazı kişiler araç almaya daha fazla cesaret ediyor. Bu noktada bir yanda her gün ikinci el araç satışları yapılırken, bir yanda ise yine her gün sıfır araç satın alan birçok kişi bulunuyor. Bu nedenle yapacağınız tüm araç alışverişlerinizde otomobil ile ilgili birçok farklı noktaya dikkat ederek, hatasız bir alışveriş gerçekleştirebilirsiniz.

Sıfır Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aslında ikinci el araç almaya göre sıfır otomobil almak, daha pratik ve daha faydalı bir yapı oluşturmaktadır. Bu kapsamda öncelikle alacağınız aracı daha bayide bulunurken kesinlikle servise indirerek hatasız olup olmadığını kontrol etmeniz büyük bir fayda sağlayacaktır. Yani satıcı firma,kendi aracını ekspertizden geçirerek hiçbir sorun olmadığını teyit etmelidir. Ayrıca yapılan bu ekspertiz işlemi sonrasında ıslak imzalı bir rapor kaşeli olarak teslim alınmalıdır. Çünkü bu rapor, ilerleyen süreçlerde araçlarda fabrikasyon hatası bulunup bulunmadığını veya bu hataların çözümü için kimin yetkili olduğunu net şekilde gösterecektir.

İkinci El Otomobil Alırken Nelere Dikkat Etmelidir?

Sıfır araç satılırken bahsedildiği üzere çok pratik noktalara dikkat etmeniz yeterli olurken, ikinci el otomobil alırken çok daha yüksek dikkat gösterilmesi önemlidir. Zira bugün piyasada birçok kişi dolandırıcılık, sahtekarlık ve hasar kaydı yapılmamış araçlar ile alışveriş yapma gibi suçları göze almaktadır. Bu nedenle sırasıyla ifade edilmek üzere ikinci el otomobil alırken, bu noktaların tümüne dikkat etmek gerekecektir.

  • Alacağınız araçlarda mutlaka servis bakımı yapılmalı, bakım, onarım, hasar kayıtlarının ve kilometrelerin işlenmiş olması gereklidir. Özellikle araç sahibinden alışveriş yapmaya dikkat etmeniz, şase ve motor numarasının ruhsat ile uyuşup uyuşmadığına bakmanız, marka ve modelin doğru olduğunu incelemeniz gerekir. Ayrıca ruhsattaki ilk tescil tarihinin aracın model yılı ile aynı olduğunu mutlaka kontrol etmelisiniz.
  • Bugün ikinci el otomobil alışverişi yapılırken aracın plakası, motor numarası ve şasi no 5664 üzerinden kontrol edilebilir. Sigorta işlemlerini yapan vasıtasıyla pert raporu ve ağır hasar kaybı kontrolü gerçekleştirebilir, aracın kaçıncı sahibi olduğunuzu öğrenebilir ve çok fazla el değiştirmiş araçlardan kaçınabilirsiniz.
  • Satın aldığınız otomobiliçin kaporta ve diğer aksanlarında boya ya da tamir görülmemesi gibi konularda önem arz eder. Değişen parçası az olan, daha boyanmamış ve kazasız araçları seçmek hatta mümkün olduğu kadar kilometre değerleri düşük araçları seçmek ve bakımlı araçları temin etmek önemlidir.
  • Araçlarda özellikle ana direkler, hava yastıkları, bagaj havuzu düzeltilmiş ya da tamir edilmişse bu araçtan kaçınmanız gerekir.
  • Teknik aksamlar kadar aracın içini, dışını, koltuklarını, lastiklerini, bagajını, kapılarını ve camlarını teker teker kontrol etmenizde önemlidir.
  • İnternet üzerinden veya sanal ortamlardan havale yaparak ya da banka üzerinden para göndererek araç satın almayı sakın tercih etmeyiniz.
  • Satın almak istediğiniz otomobil için öncelikle yetkili serviste veya bir 2.el ekspertiz servisinde muayene yaptırıp, satıcının söyledikleriyle raporun uyuşup uyuşmadığını kontrol ediniz.
  • Araç alışverişlerinde asla taksitli veya senet ya da çek gibi ödemeler ile işlem gerçekleştirmeyiniz.
  • Araç alışverişleri noter ortamında tamamlandığı için noter ortamında işlem yapılana kadar asla ödeme gerçekleştirmeyi tercih etmeyiniz.
  • Son nokta olarak satın aldığınız otomobil için mutlaka kullanım kılavuzu, yedek anahtar ve güvenlik aksesuarlarının tümünün eksiksiz şekilde teslim edilmesini talep ediniz.
 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ


maraş sülük