Mantolama Nedir? Mantolama Fiyatları?
Adından da anlaşılabileceği üzere mantolama bir yapı üzerinde yalıtıcı bir malzeme ile manto görüntüsü oluşturmak olarak görülebilir. Yapılan işlemin temel amacı; kış mevsiminde soğuk hava ve nemin ve yaz mevsiminde ise sıcak havanın yapı içerisine ulaşmasını olabildiğince engellemektir. Ayrıca yalıtım gerçekleştirilirken ses ve gürültüye karşı da izolasyon sağlamak hedeflenmektedir.
Temel olarak cephe giydirme bir yapının hem iç kısmında hem dış kısmında veya açık alanlardaki cepheler üzerinde de yapılabilir. Ancak genellikle apartman, fabrika, iş merkezi gibi büyük yapılarda yalıtım avantajı sağlamak açısından dış cephe mantolama uygulanır. Bu bağlamda dış cephe için düşünüldüğünde, mantolama nedir sorusu için bir yalıtım malzemesinin aralıksız ve hava almayacak şekilde birleştirilerek, yapı üzerine giydirilmesidir, cevabı verilebilir.
Dış Cephe Mantolama Nasıl Yapılır?
Genel noktada kaplama bahsedildiği şekilde en çok dış cephe üzerinde uygulanan bir işlemdir. Bu nedenle dış cephe mantolama nasıl yapılır sorusunun da cevaplanması gerekmektedir. Örnek olarak iki katlı bir yapı göz önünde bulundurulursa, kaplamaişlemi yapılması için kapı ve pencerelerin haricinde kalan binanın cephelerinde ölçüm işlemi gerçekleştirilir. Alınan ölçülere uygun bir şekilde seçilen mantolama malzemesi temin edildikten sonra yardımcı ekipmanlar vasıtası ile de işlem gerçekleştirilerek cepheye giydirme yapılır. Cephe giydirme işlemi tamamlandıktan sonra temel olarak boya, cam kaplama veya metal kaplama gibi yöntemlerin kullanılması sayesinde kaplama malzemesi üzerinde estetik bir görüntü elde edilir.
Genellikle mantolama köpüğü adı verilen bir malzemenin kullanılması vasıtasıyla dış cephe giydirme gerçekleştirilir. Bu köpük ısıya, suya ve neme karşı dayanıklılık oluşturan, uzun ömürlü ve çürümeyen bir özelliğe sahiptir. Genellikle mantolama nasıl yapılır sorusu içerisinde bahsedilen yalıtım malzemelerinden birisi köpük olarak görülmektedir.
Köpük sayesinde kaplamaişlemi gerçekleştirilmesi mümkün olduğu gibi bugün farklı malzemeler olarak taşyünü, İzocam, XPS levha, sandviç panel, ahşap kontrplak veya strafor gibi birçok farklı malzeme kullanıldığı görülmektedir. Bu malzemelerin her birikaplama işlemi gerçekleştirmek için ısı yalıtımı açısından veya nem yalıtımı açısından farklı özelliklere sahip olmakla birlikte fiyat açısından da değişimler görülebilir.
Mantolama Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Dış cephede bu giydirme işlemlerinin uygulanması için sayılan şekilde birçok farklı malzeme tercih yapılabilir. Bu malzemelerde farklı üreticiler ve temin edilebilecek farklı noktalara göre de ürün fiyatlarında farklılıklar ortaya çıkabilir. Ancak kaplama işlemi gerçekleştirilirken, temel olarak temin edilen malzemenin miktarı, uygulamayı gerçekleştiren işletme veya usta, yapılan uygulamanın boyutları gibi birçok farklı nokta sayesinde de mantolama fiyatları tespit edilir.
Bir önceki yazımız olan Kütahya Seramik Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı makalemizde kütahya seramik hakkında bilgiler verilmektedir.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...