Yapı Denetim Sistemi Ne İşe Yarar?

Yapı Denetim Sistemi Ne İşe Yarar?

İnşaat sektörü, ülkemizin en dinamik ticari alanlarının başında geliyor. Kentler hızlı bir dönüşüm sürecinde olduğundan ülkenin dört bir yanında eski binaların yerini yenileri alıyor. Geçmiş olumsuz tecrübelerin de etkisiyle yeni binalar dayanıklılık bakımından birçok kriterden geçiyor. Bakanlık, yeni binaların kontrolünü yapı denetim sistemi ile daha elverişli hale getirmeyi amaçlıyor. Bu sistemle birlikte hem dayanıklılık hem de estetik denetimi sağlanıyor.

Yapı Denetim Ne Anlama Gelmektedir?

Ülkemizde yasaya uygun olarak inşa edilen bir binanın insan yaşamına uygun şekilde yapıldığının düzenli olarak analiz edilmesi yapı denetim olarak nitelendiriliyor. Ruhsatı alınmış bir bina yeni sahibinde teslim edilinceye kadar detaylı olarak kontrol ediliyor. İnsan yaşamı için zaruri güvenlik ve dayanıklılık şartlarını taşımayan binalar doğal olarak yapı denetim kontrolünden geçemiyor. Denetim işini, denetim sertifikasını almış ve mesleğinde 5 yılını tamamlamış mühendis ve mimarlar yapıyor.

Yapı Denetim Sistemi Nedir?

Önceki yıllarda yapıların denetimi için özel düzenlemeler bulunmuyordu. Alanında yetkin görevliler binaları üstün körü inceleyerek olur belgesi düzenleyebiliyordu. Ülkemizin fay hatları üzerinde yer alması ve birçok kalabalık şehrimizin risk altında olması, denetimlerin bir sistem dahilinde yapılması zorunluluğunu doğurdu.

Denetim sürecinin tel elden yürütülmesi ve bu süreçte görev alan kişi ya da kurumların kaliteli hizmet verebilmesi amacıyla yapı denetim sistemi oluşturuldu. Özel bir yazılım olan denetim sistemi ile işlerin hızlı ve sorunsuz çözülmesi amaçlandı.          Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonunda 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı ve ulusal yapı denetim sistemi açılması kararlaştırıldı. Bu sistemin en büyük avantajı olarak devlet dairelerinde uzayıp giden belge işlerinin kısaltılması ve sorunlara hızlı çözüm getirilmesi gösteriliyor.

Yapı Denetim Sistemi Ne İşe Yarar?

Yapı denetim sistemi öncelikle bina denetim sürecinden yer alan tüm unsurları bir arada topluyor. Tek tip işlemler ile standart sağlanıyor ve bürokrasinin yükü azaltılıyor. Teknolojinin yapı denetimleri sürecine başarılı ile uygulanmasını gösteren bu proje, ülkedeki tüm inşaatların merkezi bir noktadan kontrol edilmesini sağlıyor. Ulusal yapı denetim sistemi kullanan denetçiler aşağıdaki işlemleri sistem üzerinden yapabiliyor:

  • Binanın proje ve ruhsat işlemlerinin yürütülmesi
  • Binaya ilişkin tüm analiz sonuçlarının yüklenmesi
  • Binanın adres doğrulamasının GPS ile yapılması
  • Denetimle ilgili diğer kamu kurumlarına bilgi verilmesi

Ulusal Yapı Denetim Sistemi Nasıl Kullanılıyor?

Yapı denetim sistemi ile işlerini yapmak zorunda olan kişilerin sisteme giriş yapabilmeleri için öncelikle üye olmaları gerekiyor. Yapı denetim uzmanı, bina şantiyesinin şefi ya da binanın proje sorumlusu olan kişiler sisteme dahil olabiliyor.

Ulusal yapı denetim sistemi kayıt işlemleri için öncelikle sisteme giriliyor. Sistemde yer alan kayıt butonundan ilerleyen kişiler kimlik bilgilerini girerek ilk aşamayı tamamlamış oluyor. Bu ön kayıt işlemini tamamlayan sorumlular, kendi illerindeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne “Ulusal Yapı Denetim Sistemi Kullanma Dilekçesi” vererek başvurularını tamamlıyor.

Yapılmak istenen binalara ilişkin projeler de sisteme eklendikten sonra sistem eşleştirme yöntemi ile yapının denetimi için firmaları görevlendiriyor. Bunun üzerine sistemden kendisine proje atandığını gören yapı denetim firması söz konusu bina ile ilgili çalışmalara ruhsat başvurusundan başlıyor ve devam ediyor.

Yapı denetim sistemi hem mobil uygulama olarak hem de internet sitesi ile hizmet veriyor. Şimdilik iki kullanım arasında bazı farklılıklar bulunuyor. Tüm mobil marketlerde bulunan mobil uygulama özellikle saha çalışmalarında çok pratik oluyor.

Yapı Denetim Sistemi Web Sitesi Hangi Hizmetleri Sunuyor?

Ulusal yapı denetim sistemi için internet sitesini tercih eden kullanıcıları oldukça geniş bir hizmet yelpazesi karşılıyor. Kullanıcıları oldukça rahatlatan bu sistem sayesinde yapı denetimini üstlenen firmalar aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebiliyor:

  • Yapı denetiminde iş verilen personellerle ilgili başvurunun yapılması ve sonucunun kontrol edilmesi
  • “Yapıya İlişkin Bilgi Formu” düzenlenirken binanın coğrafi yerinin işaretlenebilmesi
  • Yapı denetim sistemi firmalarının yaptıkları iş karşılığında alacakları ücretin hesaplanabilmesi
  • Beton numune işlemlerinin kontrolünün yapılması ve raporlandırılabilmesi
  • “Yapıya İlişkin Bilgi Formu” ile ilgili talep, onay ve diğer işlemlerin kontrolünün sağlanması
  • Binanın belirtilen adreste olup olmadığının sistem üzerinden incelenmesi

Ulusal Yapı Denetim Sistemi Mobil Uygulaması Ne Avantaj Sağlıyor?

Ulusal yapı denetim sistemi, olukça pratik ve herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilir bir mobil uygulama içeriyor. Yapı denetimlerini cebimize getiren bu uygulama, kullanıcılar tarafından en çok aşağıdaki işlemler için kullanılıyor:

  • Projenin fotoğraflarının çekilmesi
  • Proje ile ilgili testlerin sonucunun sisteme girilmesi
  • Beton numunelerinin hızlı şekilde incelenmesi
  • Şantiyede çalışanların düzenli olarak izlenebilmesi
  • Yapı denetim sistemi ÇİP işlemlerinin gerçekleştirilmesi

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ


maraş sülük